top of page
file1-17.jpeg

Teambegeleiding

Zelf heb ik van diverse teams deel uitgemaakt en ook vele teams in verschillende fasen van ontwikkeling begeleid. Het geeft als team veel voldoening dat je voor de leerling/student of cliënt merkbaar van betekenis bent. Dit waarmaken met een team dat blind op elkaar kan vertrouwen, elkaars kwaliteiten benut en patronen die niet helpen om durft te buigen, is een feest. Dat geeft flow en maakt dat je met dit team verder wilt.

Die ervaring gun ik elke werkende mens.

rosarugosa (24).jpg
Carin heeft een bepaalde ‘presence’ waardoor er vertrouwen ontstaat in een groep. Ze geeft woorden aan dat wat zich voordoet op een manier waardoor mensen zich uitgenodigd voelen zich uit te spreken en verschillende perspectieven in te brengen. Het is leerzaam en plezierig om met Carin als begeleider te werken.

MONICA

Als het gaat om teambegeleiding ben ik beschikbaar als intervisor, als teamcoach en als procesbegeleider

Intervisie

De intervisie is een professionele ruimte waar collega’s/vakgenoten verdiepen op werksituaties en ervaringen delen om gezamenlijk te leren en te groeien.

De intervisie creeërt een plek waar je elkaar tot steun bent en leert van elkaar en de verschillende perspectieven op een situatie of casus. Het is bij uitstek een manier om kwalitatief te blijven groeien voor zelfstandig werkende professionals die hun vak veelal solitair uitoefenen.

 

De kern van de intervisie bijeenkomsten is het reflecteren op casuïstiek. Hoe was de communicatie met belanghebbenden en het handelen (of juist niet handelen) in relatie tot wat de bedoeling is en vaak ook een moreel ethisch kader? 

 

In de intervisie zoek je de kracht van het verschil, verschillende perspectieven, waarden, zienswijzen, daarmee verrijk je elkaar. Om om te kunnen gaan zijn respect, nieuwsgierig zijn en open durven en willen zijn van belang. Naast luisteren is het (leren) verdiepende of reflectieve vragen te stellen een van de belangrijkste vaardigheden om te ontwikkelen.  

Als intervisiebegeleider vind ik het belangrijk dat de deelnemers goed kennismaken. Verder verhelderen we welk klimaat bijdraagt aan een sfeer waar ieder kan bijdragen en zich comfortabel voelt om te reflecteren. Dit leidt tot een set spelregels die de vertrouwdheid en vertrouwelijkheid bevorderen. Mijn ervaring is dat in de loop van de tijd de intervisiegroep uitgroeit tot een hechte groep waar veel tolerante ruimte is. Het ritme van intervisiebijeenkomsten en de samenstelling van de intervisiegroepen spelen hierin ook een rol. 

Carin verstaat bij intervisie de kunst om, door haar doeltreffende en verdiepende vraagstelling, samen een casus te ontrafelen en vervolgens op een nieuwe manier in elkaar te zetten zodat je ermee verder kunt.

LIDA

Vaste onderdelen van de intervisie zijn een check-in, het inbrengen van eigen casuïstiek, dilemma’s en overwegingen en het maken van eventuele afspraken. Afhankelijk van de wens van de groep kan vooraf een thema afgesproken worden.

Inmiddels heb ik ruim 8 jaar ervaring als begeleider van diverse intervisiegroepen in het onderwijs. Het geeft verbinding, waardevolle gesprekken, inspiratie en een kwaliteitsimpuls. Door de tijd heen groeit de band in de groep en vormt dit een belangrijke versterkende verbinding ook in de organisatie als geheel.

Lijkt het je behulpzaam dat een neutrale begeleider van ‘buiten’ de intervisie in jouw onderwijs- of zorg organisatie vorm geeft? Laat het me weten dan kijken we samen naar een goede samenstelling van de groepen en hoe het leren van elkaar concreet vorm kan krijgen. 

De afgelopen jaren heeft Carin de intervisiebijeenkomsten bij ons op professionele wijze vormgegeven. De werkvormen die Carin inzet zijn altijd spot-on, waardoor er vaak diepgaande gesprekken tot stand kwamen. Iedereen in de intervisiegroep kwam tot zijn recht. Carin begeleid gesprekken goed, grijpt in als iets te langdradig wordt, parafraseert en haalt de essentie uit wat mensen zeggen. Er zijn meerdere keren tranen gevloeid, wat aangeeft hoe open en veilig de sfeer was.

 

Daarnaast voelt Carin aan waar de behoefte zit bij mensen en zal niet aarzelen om na de intervisiebijeenkomsten nog even 1-op-1 (door) te vragen hoe het met je gaat en wat je nodig hebt. Een soort extra cadeautje na de intervisie! 

INGE

Teamontwikkeling

Elk team kent fases van bloei en neergang. Soms spelen wisselingen in het team hierin een rol, soms een veranderde organisatiecontext of functie-inhoud. Dan is het van belang niet alleen tijd te besteden aan de inhoud van het werk, maar ook aan het team en het proces van werken. De vragen ‘waartoe’ en ‘hoe’ werken wij, verhelderen van rollen en verwachtingen en ook het verdiepen op elkaars expertise, visie en voorkeuren helpen om als team weer op stoom te komen.

Belangrijke deelvragen zijn dan:

  • Hebben we de gezamenlijke richting (en missie) nog helder?

  • Hebben we heldere verwachtingen van elkaar en belangrijke partners buiten het team?

  • Wat zijn eigenlijk de wezenlijke uitgangspunten en afspraken in ons werkproces?

  • Hoe zorgen we dat we elkaar niet uit het oog verliezen; er voor elkaar zijn; van elkaar leren en elkaar durven inzetten?

Carin is kalm en doordacht in verschillende situaties. Haar authenticiteit is voelbaar. Ze verliest niet uit het oog naar welk gezamenlijk resultaat gewerkt wordt en blijft checken op het ‘waarom’ en ‘waartoe’.

JOHAN

Deze wezenlijke vragen helpen om weer samenkracht te vinden. En dat maakt het werken er weer een stuk leuker op. In welke fase je team ook is, ik denk graag met je mee over de groeipunten. Door te spiegelen, bevragen en bepaalde werkvormen of inzichten aan te reiken kan ik een katalyserende werking hebben. Daardoor kunnen jullie weer echt werken aan de bedoeling.

Procesbegeleiding/ workshopleiding

Procesbegeleiding is het begeleiden van groepen of teams tijdens een proces, congres of studiedag. Door een goede interactieve communicatie te faciliteren en het beoogde doel voor ogen te houden ontstaat een waardevolle sessie waar ieder meerwaarde van ervaart. Dit kan in de rol van dagvoorzitter, workshopleider, etc. 

Het kan gaan om een team- of organisatiedag, een (deel van een) congres of het faciliteren van een workshop op een studiedag. Uiteraard is dit altijd maatwerk en stemmen we af over de doelstelling en kernpunten die van belang zijn in de begeleiding.

 

Ik heb door de jaren heen ruime ervaring opgedaan als procesbegeleider en workshopleider en ben erkend IAF facilitator. Daardoor beschik ik over een scala van divergerende en convergerende werkvormen die helpen om verbonden, tastbaar resultaat te bereiken. Het faciliteren van een open gesprek waarbij we in verbinding toewerken naar een set uitkomsten vind ik inspirerend.

Procesbegeleiding
Intervisie
Teamontwikkeling
bottom of page